Ana içeriğe atla

Avusturya Aile Birleşimi Nasıl Oluyor?

Avusturya Aile Birleşimi Nasıl Oluyor?

Soldaki ben Pınar, sağdaki eşim Manuel

Bir Avusturya  vatandaşını sevdin ve evlendin. Sonrasında ne yapmalıyım diye soruyorsan kendine, bu yazı sana genel olarak bir izlenim verecektir.

Ben Pınar, bu konuda doğru bir türkçe kaynak bulamadığım için belki başkalarına kolaylık olur diye neler oluyor evlendikten sonra onu yazıyorum bu blogda. Avusturya konsolosluğunun web sayfası bu konuda malesef yetersiz. 

Adım 1: Avusturya Oturum Başvurusu


Neden ilk adım Oturum başvurusu? Çünkü D vizesine başvurmadan önce belgelerinle oturum iznine başvurman isteniyor ilk başvurunda. Bu yüzden topluyorsun belgelerini alıyorsun randevunu ve başvuruyorsun ki cevap gelsin. Belgelerin Avusturya'da eşinin ikametgahının bulunduğu bölgeye, göç idaresine gidiyor ve oradan onay aldığında konsolosluk tarafından sana geri dönüş yapılıyor. Bu süreç de en az 2 ay sürüyor deniliyor konsolosluktan. Benimki şans eseri 1 ay kadar sürdü. Onayın gelince de D vizesine başvuruyorsun. Ona ve sonrasındaki işlemlere de başka bir yazıda değineceğim. 

Burada en önemli ve zaman alacak belge bence A1 seviyesinde Almanca biliyor olduğunu gösteren sertifka. Bunu Goethe Institute ya da ÖSD'den sınava girerek alabilirsin. İkisini de kabul ediyorlar.

Ben kendim çalışmak yerine, bir bilinen kuruluş olan Goethe Enstitusünün aile birleşimi kursuna gittim. Bu kurs 5+5 toplamda 10 hafta sürüyor ve kurs sonunda sınavına topluca tüm aile birleşimi sınıflarıyla giriyorsun. 

Kayıtları İstanbul'da sadece Taksim şubesinden bireysel yapıyorsun. Bu kursun başvurusu kesinlikle online değil. Kurs kayıt tarihleri için websitelerine bakabilirsin.

Ben mekansal kolaylığından ötürü Goethe - Moda şubesinde aile birleşimi sınıfına katıldım. Kursun son 2 haftası çoğunlukla sınav hazırlıkları, denemeleriyle geçiyor. Kurs düşünenlere tavsiye ederim. Eğer Almanca dil eğitimine Goethe Enstitüsünde a2 ve daha fazlası için devam etmek istiyorsanız benim tavsiyem normal ya da yoğun kurslarını tavsiye etmeniz. Aile birleşimi sınavları sınav odaklı ve kitlesi dolayısıyla diğerlerinden daha basit ve sınav odaklı geçiyor diyebilirim. A2 seviyesine devam etmiş biri olarak bunun çok eksikliğini çektim ve diğerleriyle arayı kapatmak 3 haftadan fazla sürdü. Eğitim seviyeleri kesinlikle aynı değil.

Ben kendim çalışacağım diyenler için buraya online eğitimler ve kaynak kitaplar konusunda linkler de ekleyeceğim.

Diğer belgeler ise;

  •  Ekstra olarak eşinizin bankasından alması gereken kredi notunu gösteren belge
  • Sizin nüfus kaydınız almanca çevirili olarak - yeminli tercüman yeterli noter onayı istenmiyor.- Apostilli yaptıracaksanız nüfus müdürlüğünden ıslak imzalı ve mühürlü olması gerekiyor. E-devlet çıktısına apostille yapılmıyormuş.
  • Aile cüzdanınızın ilk sayfalarının fotokopisi - benden değil ama başvuran bir arkadaşımdan ektra istenmişti.-
  • Gerisi için aşağıda paylaştığım listeye bakabilirsiniz.


En başta bu adımda bu sürece dair olan şeyleri anlattım. Sonrası;


Goethe Enstitüsü Aile Birleşimi Hakkında




Ve son olarak; kolay gelsin :)

PINAR

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Adım 1: Oturum İzni Randevu Alma, Başvuru Formu ve İstenilen Belgeler

Adım 1: Avusturya Oturum Başvurusu En az A1 seviyesinde Almanca öğrendin ve sertifkanı aldın ya da randevundan önce alacaksın. Sırada "Oturum İzni" başvurun var. Avusturya konsolosluğundan oturum izni randevusu nasıl alınır? Bunun için öncelikle Avusturya kondolosluğunun websitesinden randevu alman gerekiyor. VFS oturum izni başvurularını yapmıyor. Bu randevuyu websitesinden siz alacaksınız. Ben size kolaylık olsun diye buraya linkini bırakıyorum. Basitçe seçeneklerden üstten dördüncü seçmeniz gereken randevu şekli. Eğer başka bir konuda randevu alırsanız başvurunuz kabul edilmeyecektir. Avusturya Konsolosluğu Randevu Alma        Oturum iznine başvururken belgelerinizin hepsinin almanca olmasına özen göstermelisiniz çünkü herşeyi almanca istiyorlar. Ama gözünüz korkmasın sadece nüfus kayıt örneğiniz ve sabıka kaydınız için gerekebilir. Hatta sabıka kaydınızı e-devlet üzerinden alırsanız direkt almanca olarak alma şansınız da var....

Adım 3: Avusturya'da yapman gereken işlemler

Avusturya'da yapman gereken işlemler Oturum onayın geldi, konsolosluktan D vizesine başvurman söylendi ve sonunda seni Avusturya'ya gitmeni sağlayacak olan D vizeni aldın. Bu adıma gelebilmek uzun sürmüş olabilir ama başardın. Tebrikler :) İkametgah Kaydı Bana 4 aylık geçerliliği olan tek girişli bir D vizesi verildi. Ülkeye vizenle giriş yaptıktan sonra 3 gün içinde belediye gidip ikametgahını aldırman gerekiyor. Belediyeden kastım burada RAT HAUS denilen yerler. Orada doldurman için bir form bulacaksın. Bilgilerini girdikten sonra ikamet ettiğin yerin sahibi/kiralayanı kimse ona imzalatıyorsun ve belediyedeki ilgilikişiye iletiyorsun. Gerisi senin için kolay. İlk defasında ücretsiz olan ve sonrasında ücretli alabileceğin ikametgah belgeni sana verecekler. Bana işlemler için gerekliyse fotokopisini yaptırıp onu vermem tavsiye edildi. Benim tavsiyem de bu yönde.  Orjinaliyle birlikte gösterdiğin takdirde bir sorun yaşamazsın. Avusturya Oturum Kartını Almak ...

Adım 4: Oturum Uzatma Başvurusu ( Aufenthaltstitel )

Adım 4: Oturum Uzatma Başvurusu ( Aufenthaltstitel ) Avusturya'dan selamlar ve Frohe Weihnachten! Ben Pınar, 1 yıldır Avusturya'da yaşıyorum. Ve bir yıl sonunda başvurulması gereken oturum uzatma başvurusu hakkında yazıyorum.  Avusturya'dasınız ve Aufenthaltstitel kartınız var ve uzatma zamanınız geldi. Öncelikle bilmeniz gereken şey Avusturya bölgelere ayrılmakla kalmayıp, her bölgenin prosedürünü de ayırmakta. Ben Karnten(Spittal) bölgesinden başvurumu yaptım. Bir arkadaşım Linz'den yaptı başvurusunu. İkimiz de farklı deneyimler yaşadık. Tabi ki ikimizin de durumları farklıydı. Avusturya Oturum Uzatma Başvurusu ( Aufenthaltstitel )Gereken Belgeler ; -Pasaportunuz -1 adet vesikalık fotoğraf -Aufenthaltstitel kartınız -E-Card (Sigorta Kartınız) -Meldetzettel (İkametgah kağıdınız) -A2 Seviyesi ÖİF Almanca Sertifikanız ( Eğer almadıysanız, hala vaktiniz var. Yine de başvurunuzda A2 sertifikanızı sorabilirler. Bana geldiğimde A2 seviyesi ...