Avusturya Aile Birleşimi Nasıl Oluyor? |
Soldaki ben Pınar, sağdaki eşim Manuel |
Ben Pınar, bu konuda doğru bir türkçe kaynak bulamadığım için belki başkalarına kolaylık olur diye neler oluyor evlendikten sonra onu yazıyorum bu blogda. Avusturya konsolosluğunun web sayfası bu konuda malesef yetersiz.
Adım 1: Avusturya Oturum Başvurusu
Neden ilk adım Oturum başvurusu? Çünkü D vizesine başvurmadan önce belgelerinle oturum iznine başvurman isteniyor ilk başvurunda. Bu yüzden topluyorsun belgelerini alıyorsun randevunu ve başvuruyorsun ki cevap gelsin. Belgelerin Avusturya'da eşinin ikametgahının bulunduğu bölgeye, göç idaresine gidiyor ve oradan onay aldığında konsolosluk tarafından sana geri dönüş yapılıyor. Bu süreç de en az 2 ay sürüyor deniliyor konsolosluktan. Benimki şans eseri 1 ay kadar sürdü. Onayın gelince de D vizesine başvuruyorsun. Ona ve sonrasındaki işlemlere de başka bir yazıda değineceğim.
Burada en önemli ve zaman alacak belge bence A1 seviyesinde Almanca biliyor olduğunu gösteren sertifka. Bunu Goethe Institute ya da ÖSD'den sınava girerek alabilirsin. İkisini de kabul ediyorlar.
Ben kendim çalışmak yerine, bir bilinen kuruluş olan Goethe Enstitusünün aile birleşimi kursuna gittim. Bu kurs 5+5 toplamda 10 hafta sürüyor ve kurs sonunda sınavına topluca tüm aile birleşimi sınıflarıyla giriyorsun.
Kayıtları İstanbul'da sadece Taksim şubesinden bireysel yapıyorsun. Bu kursun başvurusu kesinlikle online değil. Kurs kayıt tarihleri için websitelerine bakabilirsin.
Ben mekansal kolaylığından ötürü Goethe - Moda şubesinde aile birleşimi sınıfına katıldım. Kursun son 2 haftası çoğunlukla sınav hazırlıkları, denemeleriyle geçiyor. Kurs düşünenlere tavsiye ederim. Eğer Almanca dil eğitimine Goethe Enstitüsünde a2 ve daha fazlası için devam etmek istiyorsanız benim tavsiyem normal ya da yoğun kurslarını tavsiye etmeniz. Aile birleşimi sınavları sınav odaklı ve kitlesi dolayısıyla diğerlerinden daha basit ve sınav odaklı geçiyor diyebilirim. A2 seviyesine devam etmiş biri olarak bunun çok eksikliğini çektim ve diğerleriyle arayı kapatmak 3 haftadan fazla sürdü. Eğitim seviyeleri kesinlikle aynı değil.
Ben kendim çalışacağım diyenler için buraya online eğitimler ve kaynak kitaplar konusunda linkler de ekleyeceğim.
Diğer belgeler ise;
- Ekstra olarak eşinizin bankasından alması gereken kredi notunu gösteren belge
- Sizin nüfus kaydınız almanca çevirili olarak - yeminli tercüman yeterli noter onayı istenmiyor.- Apostilli yaptıracaksanız nüfus müdürlüğünden ıslak imzalı ve mühürlü olması gerekiyor. E-devlet çıktısına apostille yapılmıyormuş.
- Aile cüzdanınızın ilk sayfalarının fotokopisi - benden değil ama başvuran bir arkadaşımdan ektra istenmişti.-
- Gerisi için aşağıda paylaştığım listeye bakabilirsiniz.
En başta bu adımda bu sürece dair olan şeyleri anlattım. Sonrası;
Goethe Enstitüsü Aile Birleşimi Hakkında
Ve son olarak; kolay gelsin :)
PINAR
PINAR
Yorumlar
Yorum Gönder